Pdf

Zastoj prometa pri pekarni Presta

Poslal Darinka Barle, darinka.barle@gmail.com

Povzetek

Vprašanje: V nekaterih časovnih terminih t.i. "špicah" je na Prešernovi cesti na križišču s Cesto talcev (pri pekarni Presta) velik zastoj prometa - enako kot na Tomšičevi cesti. Ker imajo pešci prednost pred avtomobili, ki s Prešernove ceste zavijajo desno, vozniki zapirajo pot avtomobilom, ki zavijajo levo. Tako lahko zavije levo le nekaj avtomobilov, potem pa spet (pre)dolgo čakanje na zeleno luč za zavijanje levo (oz. desno). Vmes se vključijo v kolono še vozniki, ki prihajajo s parkirišča pred pekarno Presta in zavijajo levo ter vozniki, ki prihajajo izza bloka Prešernova 22 in zavijajo desno. Predlagam rešitev: 1. Semafor za zavijanje v levo 2. Daljši zeleni interval za voznike, ki pripeljejo po Prešernovi cesti 3. Enako kot na Tomšičevi (križišče pri Šumiju)

Odgovor: Semafor v križišču Ceste talcev in Prešernove ceste deluje odvisno od semaforja v križišču Ceste talcev in Foitove ceste. Slednji je nastavljen tako, da se čim hitreje prazni glavna prometna smer Velenje – Šoštanj. Temu načinu je prilagojen tudi problematični semafor. Pretočnost prometa v križišču še dodatno »ovirajo« pešci, ki prečkajo cesto, vendar je njihov zeleni val nastavljen na minimum, tako da lahko v danem času spelje skozi križišče čim več vozil.

Podrobnosti

Objava

Spoštovani!

  1. V nekaterih časovnih terminih t.i. "špicah" je na Prešernovi cesti na križišču s Cesto talcev (pri pekarni Presta) velik zastoj prometa - enako kot na Tomšičevi cesti. Ker imajo pešci prednost pred avtomobili, ki s Prešernove ceste zavijajo desno, vozniki zapirajo pot avtomobilom, ki zavijajo levo. Tako lahko zavije levo le nekaj avtomobilov, potem pa spet (pre)dolgo čakanje na zeleno luč za zavijanje levo (oz. desno). Vmes se vključijo v kolono še vozniki, ki prihajajo s parkirišča pred pekarno Presta in zavijajo levo ter vozniki, ki prihajajo izza bloka Prešernova 22 in zavijajo desno.
    V tem primeru sem poizkusila ubrati drugo pot - po Cesti Františka Foita. Takoj po izhodu iz krožnega križišča v Smeri Šoštanj se že prične kolona. Vključiš se vanjo in čakaš na desnem pasu, da se prične pomikati. Po levem pasu vozijo mimo osebni avtomobili, avtobusi in tudi tovornjaki, ki se potem "vrivajo" v kolono na desnem pasu. Tukaj velja zakon močnejšega in drznejšega.

Predlagam rešitev: 1. Semafor za zavijanje v levo 2. Daljši zeleni interval za voznike, ki pripeljejo po Prešernovi cesti 3. Enako kot na Tomšičevi (križišče pri Šumiju)

Odgovor

Semafor v križišču Ceste talcev in Prešernove ceste deluje odvisno od semaforja v križišču Ceste talcev in Foitove ceste. Slednji je nastavljen tako, da se čim hitreje prazni glavna prometna smer Velenje – Šoštanj. Temu načinu je prilagojen tudi problematični semafor. Pretočnost prometa v križišču še dodatno »ovirajo« pešci, ki prečkajo cesto, vendar je njihov zeleni val nastavljen na minimum, tako da lahko v danem času spelje skozi križišče čim več vozil.

Poslano: 18. 12. 14