Pdf

Kratek čas zelene luči na semaforju za pešce

Poslal Koordinacijski odbora v projektu »Velenje, starosti prijazno mesto«

Povzetek

Vprašanje: Zakaj gori zelena luč na prehodu za pešce tako kratek čas? Na primer pri novi pošti. Ko se prižge, starejši ljudje še na pol poti niso, pa je že zopet rdeča.

Odgovor: Delovanje semaforjev je optimizirano na najhitrejše praznjenje križišč in pretočnost prometa. Zelena luč za prečkanje Partizanske ceste gori 16 sekund, za njo se sicer res prižge rdeča, vendar je čas do zelene luči za vozila dolg še 14 sekund. Teh 14 sekund je namenjeno praznjenju križišča in s tem tudi pešcem, ki so stopili na cesto pri zeleni luči in ceste niso mogli prečkati v intervalu »zelenih« 16 sekund.

Podrobnosti

Objava

Zakaj gori zelena luč na prehodu za pešce tako kratek čas? Na primer pri novi pošti. Ko se prižge, starejši ljudje še na pol poti niso, pa je že zopet rdeča.

Odgovor

Delovanje semaforjev je optimizirano na najhitrejše praznjenje križišč in pretočnost prometa. Zelena luč za prečkanje Partizanske ceste gori 16 sekund, za njo se sicer res prižge rdeča, vendar je čas do zelene luči za vozila dolg še 14 sekund. Teh 14 sekund je namenjeno praznjenju križišča in s tem tudi pešcem, ki so stopili na cesto pri zeleni luči in ceste niso mogli prečkati v intervalu »zelenih« 16 sekund.

Poslano: 20. 11. 14